De perfecte grasmat

Verticuteren van je gazon… Wat meer uitleg en nuttige tips van Luc!

Nieuw item
Nieuw item
Anker

[]

Heb je je grasmaaier al laten onderhouden? Was het tijd voor een nieuwe machine? Het startschot van het maaiseizoen is gegeven! Na de extreme droogte van de afgelopen zomer merken we dat er nog heel wat grasmatten niet in optimale conditie zijn. Verticuteren van je gazon kan hiertoe een grote bijdrage leveren.

Waarom?

De grasgroei is afhankelijk van de hoeveelheid water, zuurstof en voedingsstoffen die de wortels ontvangen. Gedurende de afgelopen maanden heeft er zich een viltlaag op je gazon gevormd. Deze viltlaag bestaat uit mos, afgestorven gras, onkruid en eventueel bladeren. Wanneer deze laag niet regelmatig verwijderd wordt, kan de bodem onvoldoende groeistoffen ontvangen en sterft het gazon langzaam af. Dit uit zich onder de vorm van gele plekken.

Wanneer?

Er wordt aangeraden om minstens 1x per jaar te verticuteren bij aanvang van het groeiseizoen van het gras. De ideale periode hiervoor is april. Zo is je gazon voldoende hersteld tegen de zomer.

Wil je een grasmat die zowel zomer als winter in optimale omstandigheden erbij ligt? Dan verticuteer je best nog een tweede maal in het najaar, september is hiervoor ideaal.

Wacht steeds op droog en vorstvrij weer en rij je gazon eerst af alvorens het verticuteren te starten (een graslengte van twee vingers is ideaal)

Hoe?

Je maakt hiervoor best gebruik van een verticuteermachine. Dit toestel snijdt de bodem overal even diep in en zorgt voor een mooi egaal resultaat.

Of je al dan niet gekruist dient te verticuteren hangt af van de dikte van de viltlaag die zich gevormd heeft bovenop je gazon, maar ook van de leeftijd van je gazon. Pas ingezaaid gras of een grasmat die jonger is dan 3 jaar dient zeer voorzichtig behandeld te worden, gezien de wortels nog zeer broos zijn. Mos groeit beter in schaduwrijke omgevingen dus eventueel dient een stuk van je gazon wat intensiever bewerkt te worden.

Er wordt aangeraden om zeker 1x in de lengte te verticuteren. Je bekomt uiteraard nog een beter resultaat wanneer je gekruist werkt en ook alles 1x in de breedte behandeld.

We geven je hier graag de nodige uitleg bij!

Na het verticuteren dient alle afval verwijderd te worden, zoniet ga je je gazon verstikken. Het is ook mogelijk dat er kale plekken zichtbaar zijn. Dit is een tijdelijk verschijnsel!

Nu je gazon terug voldoende water, zuurstof en voedingsstoffen kan ontvangen is het tijd om het te gaan bemesten en eventuele kale plekken opnieuw te gaan inzaaien.

Overtuigd van het nut van verticuteren? Wij hebben heel wat modellen voor elke grootte van grasmat en verhuren ook een toestel op benzine! Kom gerust eens langs of contacteer ons voor meer uitleg!

Groene vingers groetjes,

Ann & Luc

Anker

[]